Články se štítkem: nákup potravin

Mrazák je nepřítelem chuti masa

20.08.2015 | Nákup balíčkového masa v supermarketu má už bohužel mnoho z nás spojeno s rizikem nákupu zajíce v pytli. Často nekvalitní maso je maskováno neprůhlednou vaničkou a šikovným nasvícením. V řetězci Globus však maso nenakupují od jiných řeznických firem, ale zpracovávají si ho od počátku sami. Díky tomu mohou ručit za jeho kvalitu.

Stejný obal, jiná chuť, jiná cena

17.08.2015 | Nedávno jsme vás informovali o závěrech velkého srovnávacího testu potravin prodávaných na českém a německém trhu. Nyní přinášíme kompletní výsledky porovnání složení i cen, senzorického hodnocení i chemických analýz. Dozvíte se, zda se v českých obalech skrývají stejné výrobky jako v těch německých, kolik za stejný nákup zaplatíte v Praze a Drážďanech a také, které výrobky odborné porotě více chutnaly.

Hygienici v červenci zakázali činnost šesti prodejcům zmrzliny

17.08.2015 | Hygienici navrhli 70 pokut ve výši přesahující 150.000 korun. Uložili také 45 opatření, nejčastěji šlo o dezinfekci zmrzlinového stroje a pracovních ploch, likvidaci polotovarů s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo nařízení povinného ověření mikrobiologické nezávadnosti zmrzliny.

Spotřebitelé snáze poznají české zboží

29.07.2015 | Logem s českou vlajkou a nápisem „Česká potravina“ nebo slovy „Česká potravina“ si budou moci dobrovolně označit výrobky potravináři, pokud splní dvě základní podmínky, jde o místo výroby v České republice a stanovený podíl českých surovin, jak je stanoví novela zákona o potravinách.

Čínský česnek nemá žádnou sílu

23.07.2015 | Historicky nejstarší český nález česneku z doby kamenné byl učiněn v Kyjově na Moravě. Tradice pěstování této plodiny se v oblasti udržuje dodnes. Pan Emerich Kratochvil s rodinou kromě pěstování a prodeje volně váženého česneku sklízí úspěchy i v netradiční disciplíně pletení česnekových copů.

Ministerstvo chystá bič na nepoctivé vinaře

16.07.2015 | Ministerstvo zemědělství finišuje práci na novele zákona o vinohradnictví a vinařství, která zpřísní podmínky pro obchod se sudovým vínem. Zabrání tak prodeji pančovaného vína i daňovým únikům. S chystanou normou souhlasí vinařské organizace i provozovatelé vinoték.

S nákupy potravin on-line má zkušenost každý pátý Čech

09.07.2015 | Výsledky průzkumu společnosti KPMG Česká republika Nákupní zvyklosti v ČR 2015 ukazují, že 21 % Čechů po internetu potraviny již někdy nakupovalo, z toho jen 2 % takto nakupují pravidelně. Téměř každý čtvrtý Čech (23 %) se na nákup potravin a nápojů on-line teprve chystá.

Zpracovatelé mají oproti řetězcům minimální přirážky

19.06.2015 | Debatu o tom, kdo určuje ceny, v posledních době rozvířila novela zákona o významné tržní síle. Podle obchodníků jejím schválením dojde ke zdražení potravin.

Dražší víno není automaticky lepší

09.06.2015 | Hodonínsko na jižní Moravě je krajem vinné révy, vinohrad zde dříve vlastnila téměř každá rodina. Děti se učily od rodičů a pokračovaly v tradici. Dnes se tento trend mění. Práce na vlastním vinohradu je náročná a řada potomků ustupuje od tradic. Václav Kratochvil však patří mezi ty zarputilé a zkušené vinaře.

Dny chleba 2015 znají své vítěze

05.06.2015 | Dne 4. června proběhlo velké klání nejlepších pekařů a pekáren v České republice. Prestižní soutěž Chléb roku, kterou každoročně pořádá Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR v rámci svátku Dny chleba, se konala v pardubickém výstavišti Ideon. Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství Marian Jurečka, který se klání osobně zúčastnil.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.